Fed yıl sonuna kadar ne yapacak!

ABD enflasyon oranlarında geçen yılın Temmuz ayından başlayan gerileme ivmesi, birçok ekonomistin 2023 yılında FED’in faiz oranı politikasında değişim beklemesine ve hatta yılın son çeyreğinde faiz indirimlerine gitmesi konusunda beklentiler yarattı. FED politikalarını çok yakından takip eden birisi olarak ben 2022 yılından bu yana 2023 yılı için FED’in faizlerde gerilemeye gitmeyeceğini öngörenler tarafındaydım. Nitekim son toplantıda FED Başkanı Powell’ın açıklamalarından ve yayınlanan ekonomik projeksiyonlardan gördük ki bu yıl bırakın faizlerde gerileme olması yıl sonuna kadar 50bps kadar bir artış öngörüsü var.

Şimdiki soru, acaba FED bu faiz artışlarını hangi toplantılarda yapar?

Yılın geri kalanında dört tane toplantı var. Bu toplantılar sonrasında faiz kararlarının açıklanacağı günler sırasıyla 26 Temmuz, 20 Eylül, 1 Kasım ve 13 Aralık. FED’in faiz kararında rol oynayan en önemli göstergelerden olan ABD Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi ve Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi verilerinin Haziran ayı sonunda açıklanan Mayıs ayına ait verilerine baktığımızda ilkinin piyasa beklentilerinin altında, diğerinin ise beklenti paralelinde geldiğini görüyoruz. Her iki verinin de aşağı yönde bir eğilim içerisinde olması ABD hanehalklarının tüketim taleplerinde ve fiyat endekslerinde gerileme olduğunu gösteriyor. Tüketici fiyat endeksinde de bu yönde bir eğilim varken ilk toplantı olan 26 Temmuz tarihinde bir artış beklemiyorum. Geriye kalan üç toplantıdan Eylül ayındaki ekonomik projeksiyonların açıklanacak olması açısından önemli. Benim ilk 25bps beklentim bu toplantıda. Ardından gelecek verilere göre yılın son çeyreğindeki 1 Kasım tarihindeki toplantının da önemi şurada ki; Ekim ayı enflasyonu henüz açıklanmamış olacak. İlaveten bu toplantıda yeniden ekonomik projeksiyonları göreceğiz. İkinci 25bps artışın da büyük olasılıkla bu toplantıda geleceğini ve Aralık ayını pas geçerek FED’in 2023 yılını 50bps artış ile tamamlayacağını düşünüyorum. FED Başkanı Powell’ın henüz enflasyonun tam anlamıyla kontrol altına alamadıklarını söylemiş olması önemli. Ayrıca kalan dört toplantıda da yeni faiz artışlarının gelme ihtimalini kuvvetli tutması ve FED’in diğer yetkililerinin de bu yönde görüş bildirmiş olmaları bu tahminlerimi kuvvetlendiriyor.

FED faiz artırmaya devam ederse sonuçları neler olur?

Küresel piyasalarda ABD 10 yılllık tahvil faizlerinin yüzde 3.64 seviyelerinin altına sarkmayacağını düşünüyorum. Yukarı yönde de yüzde 3.80 seviyesinin üzerine denemelerin sıklıkla olacağını tahmin ediyorum. Yukarı yöndeki bu denemeler ne kadar fazla olur ve yüzde 3.80 üzerinde kalıcılık olursa 103 üzerinde seyreden ve hatta 105 seviyelerinin üzerinde ABD Dolar Endeksi görmemiz de kuvvetle muhtemel gündeme gelir. ABD’de resesyona yönelik endişeler varken teknik olarak değil ama fiili hayata bunun çok da etki edeceğine hiç ihtimal vermedim. Bu yılın sonuna kadar da bu seviyelerin ABD tarafında bir resesyon da ya finansal kesimi riske edecek durumlar yaratacağını da çok sanmıyorum.

FED faiz artışları bizi nasıl etkiler?
 
Dolar/TL kuru özellikle 5 Haziran tarihinden itibaren çok hızlı bir yükseliş trendine girdi. Günlük bazda çok hızlı yukarı yön hareketleri küresel taraftan bağımsız tamamen içerideki para politikasının sonuçları olarak gündeme geldi. ABD dolar endeksinin rüzgarını henüz görmedik. FED faiz artışları paralelinde gelecek güçlü ABD doları senaryosu içeride dolar/TL kurunda yine hızlı yukarı yön etkileri yaratabilir. Özellikle yılın son 2-3 aylık döneminde. Dolayısıyla ekonomi yönetiminin özellikle FED’in politikalarını çok iyi analiz edip toplantı kararlarından sonraki söylemleri dikkate alarak içerideki para politikasını kurgularken bu faktörleri göz önüne almalı diye düşünüyorum.